9/29/2013

stores: Franz & Josef record shop, Berlin



Jedním z mnoha důvodů, proč je berlínská čtvrť Prenzlauer Berg tak úžasná, je to, že tu najdete hned několik výborných obchodů s deskama. Franz & Josef record shop je na Kastanienallee a je to klasickej sekáč, kde se dá sehnat hromada důležitých věcí z šedesátých až osmdesátých let s tím, že většinou jde samozřejmě o desky ze západního trhu.
Tak jako v případě mnoha dalších prenzlauerských obchodů, je i zde podstatná část sortimentu venku na ulici, přičemž jde většinou o pokleslejší produkci nebo kusy v horším stavu, ale zas jsou skoro zadarmo. Pamatuju si, že jsem v ruce držel například jedno ze starších alb Kinks, nebo Donovana, takže najít se v těch venkovních krabicích něco dá. Může se vám ale klidně stát, že během přehrabování vyjde ven majitel obchodu, dlouhovlasej vyžilej chlap, a utrousí něco ve stylu "běž dovnitř, v tomhle odpadu nic nenajdeš", nebo zakroutí hlavou a zarazí povytaženou desku, jejíž obal právě studujete, zátky do krabice. Když už jste konečně vevnitř, přestane se starat a hledí si svého, případně poradí, kde co najdete.
Ale výběr ve vnitřních prostorách je fakt kvalitní a desky jsou vesměs ve výborném stavu. Já koukal namátkou po Dylanovi, Youngovi, Ronettes, CCR, Byrds,... a nevěděl, co vzít dřív. Nakonec jsem zvolil skvělý Dylanovo Desire za úžasných deset éček v téměř dokonalém stavu a podotýkám, že tam měl minimálně tři další vydání.
Tohle místo určitě doporučuji navštívit.
    

Franz & Josef record shop
Kastanienallee 48, Prenzlauer Berg, BERLIN
map